Zdrowa dieta

Zdrowe odżywianie jest modne

Rośnie świadomość Polaków na temat zbawiennej roli zdrowego odżywiania w kontekście
dbania o zdrowie. Badania potwierdzają, że na przestrzeni ostatnich lat systematycznie
wzrasta liczba osób, które deklarują, że zdrowo się odżywiają. Czy Ty już jesteś wśród nich?

Jak odżywiają się Polacy? Coraz lepiej! 1 [1] dane pochodzą z badania „Świadomość zdrowotna Polaków” zrealizowanego przez Instytut Millward Brown S.A.
na zlecenie Nationale-Nederlanden techniką CATI w kwietniu 2015 r. Badanie przeprowadzono na reprezentatywnej
próbie Polaków w wieku od 20-55 lat.

  • 65%
    Ograniczamy konsumpcję tłuszczów, słodyczy i słodkich napojów
  • 71% Codziennie sięgamy po warzywa i owoce
  • 77%
    Jemy od trzech do pięciu posiłków dziennie, a przy tym staramy się je urozmaicać (77%)
  • 52%
    Staramy się jeść o stałych porach dnia
  • 73%
    Unikamy fast-foodów i żywności wysoko przetworzonej (73%)
  • 60%
    Ograniczamy spożycie soli
[1] źródło danych: TGI, analiza danych z lat 2003-2014, reprezentatywna próba Polaków w wieku od 20-55 lat.

Dlaczego wybieramy zdrowe odżywianie? 2 [2] dane pochodzą z badania „Świadomość zdrowotna Polaków” zrealizowanego przez Instytut Millward Brown S.A.
na zlecenie Nationale-Nederlanden techniką CATI w kwietniu 2015 r. Badanie przeprowadzono na reprezentatywnej
próbie Polaków w wieku od 20-55 lat.

Na pierwszym miejscu wśród powodów
Polacy wskazują chęć zachowania zdrowia
Po drugie liczy się wygląd i utrzymanie sylwetki
Po trzecie – dobre samopoczucie
Inne

Kobiety częściej wskazują na pierwsze dwa powody jako główne czynniki motywujące
je do zdrowej diety. Pamiętaj, że każdy z tych powodów jest dobry, aby zadbać o swoje zdrowie!

Na przestrzeni ostatnich lat nawyki żywieniowe Polaków uległy zmianie. Jak? źródło danych: TGI, analiza danych z lat 2003-2014,
reprezentatywna próba Polaków w wieku od 20-55 lat.

  1. Polacy mniej podjadają między posiłkami –odsetek takich osób spadł z 32 do 23%.
  2. Więcej osób szuka produktów dietetycznych – grupa ta zwiększyła się w ciągu ostatnich 10 lat (z 17 do 21%).
  3. Rośnie nasza świadomość, że „dobrze nie znaczy drogo” – przez ostatnie 11 lat zmalała grupa przekonanych, że zdrowa żywność musi być kosztowna (z 51 do 46%).
  4. Wśród nas jest coraz więcej wegetarian – ich liczba wzrosła w ciągu 11 lat z 6 do 13%.
  5. Od 5 lat spada odsetek osób z nadwagą i otyłych (z 47 do 42%).

Co nas motywuje do zdrowego odżywiania?

sketch of man
Chęć dobrego samopoczucia.
sketch of woman
Chęć utrzymania linii oraz schudnięcie to czynniki ważniejsze dla kobiet.
dobre samopoczucie
inne
cheć bycia zdrowym
oraz uniknięcia choroby
chęć utrzymania lini
schudnięcie

Skorzystaj z naszych prostych wskazówek i żyj zdrowo

  • Po przyjściu rano do pracy napełnij dzbanek świeżą wodą i pij ją na zdrowie jak najczęściej w ciągu dnia!
  • Pamiętaj, aby wybierać zawsze warzywa i owoce o różnych kolorach – różnorodność kluczem do zdrowia. Staraj się aby każdemu z 3 głównych posiłków towarzyszyła porcja warzyw. Rozpychając się na talerzu, aż osiągnie połowę jego powierzchni.
  • Staraj się jeść świeże owoce i warzywa, gdy w sezonie są najbardziej dojrzałe. Poza sezonem sięgaj po mrożonki i przetwory. Nie przesadzaj ze spożywaniem produktów egzotycznych.
  • Staraj się codziennie sięgać po urozmaicone źródło energii z węglowodanów złożonych: jedz grube kasze, rośliny strączkowe, inne odmiany ziemniaków i pełnoziarniste makarony.
  • Zawsze miej pod ręką owoc, warzywo lub porcję orzechów - to idealna, smaczna i zdrowa przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Staraj się oprócz 3 głównych posiłków, zjadać 2 przekąski w ciągu dnia – tak aby przerwy w jedzeniu nie przekraczały 4 godzin. Jabłko, papryka, cykoria czy garstka orzechów i migdałów, są zdrowsze od batonika!
  • Dopiero po ok. 15 minutach spożywania posiłku do mózgu trafia komunikat o zaspokojeniu głodu. Dlatego nakładaj mniejsze porcje na talerz i powoli przeżuwaj każdy kęs. Zaspokoisz głód mniejszą ilością jedzenia, unikniesz efektu objadania się i poczujesz się lepiej.
  • Nigdy nie jedz w pośpiechu!
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste wypiekane tradycyjnymi metodami. Unikaj wysoko przetworzonych produktów piekarniczych (w tym słodkich bułek), chipsów i innych przekąsek bogatych w cukry, sól i tłuszcze nasycone. Przyrządzając posiłki staraj się gotować na parze, dusić oraz piec w folii. Unikaj smażenia oraz grillowania na otwartym ogniu.
  • Świadomie wybieraj zdrowe produkty, zawsze czytaj etykiety na opakowaniach, a będziesz wiedzieć, co wkładasz do koszyka.Wybieraj produkty z możliwie krótkim i prostym składem na etykiecie. Pamiętaj, że niektóre dodatki technologiczne są niezbędne, aby żywność była bezpieczna. Ale inne np. syntetyczne barwniki czy wzmacniacze smaku i aromatu już niekoniecznie….

zasada profilaktyki „Jedz na zdrowie!”

Właściwe odżywianie to niezwykle ważny element naszego zdrowia.
Zbilansowana dieta, unikanie produktów niezdrowych i pustych kalorii
ma zbawienny wpływ na zdrowie, gwarantując lepszą formę i samopoczucie.

„Jedzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” – to stare chińskie przysłowie ma w sobie dużo prawdy. To właśnie chińscy medycy odkryli związek między tym, co jemy, a tym, jak się czujemy. Tego związku nikt dziś nie kwestionuje. Nie wszyscy jednak wiedzą, że unikanie niektórych potraw na korzyść innych może mieć duży wpływ na zmniejszenie lub zwiększenie ryzyka zachorowania na określone choroby. W profilaktyce nowotworowej i chorób serca zdrowe odżywianie to jedna z kluczowych zasad. Od jej przestrzegania może zależeć Twoje zdrowie i życie.

respondent: Tomasz 25

„Zdrowe odżywianie to nie są wyrzeczenia. To robienie czegoś dla siebie.
To raczej wyzwanie niż wyrzeczenie.”

Jak zdrowo się odżywiać?

  • Regularne posiłki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ciągu dnia powinno się spożyć pięć lub sześć pełnowartościowych porcji pożywienia, najlepiej co ok. 4 godziny. Unikaj przejadania się, lepiej zjeść mniejsze porcje, a częściej, niż np. dwa obfite posiłki.
  • Staraj się trzymać stałych godzin posiłków i nie podjadać pomiędzy nimi. Dzięki temu unikniesz odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pamiętaj – spożywanie posiłków o nieregularnych porach może się odbić na Twojej wadze.
  • Ogranicz spożycie słodyczy, tłuszczów, potraw smażonych. Pamiętaj, że suszone owoce, miód czy orzechy pomimo tego, że postrzegane jako zdrowe – są bogate w kalorie, dlatego jedz je w kontrolowanych ilościach.
  • Unikaj fast foodów i żywności wysoko przetworzonej – jest to żywność poddana obróbce przemysłowej, często zawiera sztuczne dodatki (cukier i substancje słodzące, sól, tłuszcz, konserwanty, polepszacze smaku).
  • Pij dużo płynów przynajmniej 1,5l dziennie (szklanka wody co godzinę), ale zrezygnuj z tych słodkich i kalorycznych, zarówno gazowanych jak i soków przemysłowych. Wybierz wodę źródlaną, do której możesz dodać cytrynę lub świeżą miętę, by otrzymać zdrowy i orzeźwiający napój. Unikaj długo parzonej mocnej kawy czy herbaty.
  • Pamiętaj, aby spożywać w tygodniu przynajmniej po 2-3 porcje: ryb, chudego mięsa, kasz i roślin strączkowych.
  • W Twoich posiłkach nie może też zabraknąć warzyw i owoców. Dietetycy zalecają pięć porcji, czyli ok. 600 gramów na dobę. Jedna porcja to nieduże jabłko lub średni pomidor, 120 gramów surówki, miseczka zupy jarzynowej czy mały brokuł. Staraj się jadać warzywa i owoce we wszystkich kolorach, w sezonie świeże, a poza nim sięgaj po mrożonki i przetwory. W każdym z 3 głównych posiłków warzywa powinny stanowić połowę Twojego talerza, zacznij od szklanki warzyw do posiłku.
  • Unikaj używek: alkoholu i papierosów. Nieznaczne ilości niektórych odmian czerwonego wina, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Ale pite tylko w umiarkowanych ilościach – jeden kieliszek na dzień do posiłku.
Pamiętaj - wszystko jest dla ludzi. Ważne jest, aby zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia
nowotworów i chorób serca?

Najnowsze analizy różnych zaleceń dietetycznych pokazały, iż istnieją pewne
kluczowe zalecenia wspomagające normowanie ciśnienia krwi*, a także profilaktykę nowotworów**.
We wszystkich zaleceniach podkreśla się profilaktykę nadwagi i otyłości,
wspartą regularną umiarkowaną aktywnością (przynajmniej 2-3 razy w tygodniu).

Na prawidłowe ciśnienie krwi, prawidłowe krążenie i zdrowe serce*

cholesterol tłuszcz
Znaczne ograniczenie w diecie spożycia cholesterolu oraz tłuszczów, w tym nasyconych.
produkty wysoko przetworzone
Ograniczenie spożycia produktów wysoko-przetworzonych bogatych w tłuszcze trans, sól i związki sodu, w tym mięsa przetworzonego, wędlin, a także dań gotowych i wypieków.
warzywa i owoce
Spożywanie znacznych ilości (pół talerza) warzyw i owoców w każdym z 4 posiłków dziennie, aby zwiększyć naturalną podaż potasu.
produkty mleczne
Czerpanie białka z niskotłuszczowych produktów mlecznych przynajmniej 2 razy dziennie.
rośliny strąckzowe
Staraj się codziennie dostarczać białko z roślin strączkowych i wartościowych pełnych ziaren.
tłuste ryby
Spożywanie tłustych ryb morskich i/lub produktów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega 3 przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ograniczenie tłuszczy roślinnych bogatych w prozapalne kwasy tłuszczowe Omega 6.

W profilaktyce raka**

woda
Pij przynajmniej 1,5l wody dziennie – szklankę co godzinę. Unikaj napojów słodzonych oraz mocnych naparów.
mięso
Ogranicz do 3 porcji w tygodniu mięso czerwone oraz produkty z mięsa przetworzonego (wędliny).
warzywa i owoce
Jedz codziennie przynajmniej 2,5 szklanki warzyw i owoców we wszystkich kolorach.
produkty pełnoziarniste
Wybieraj produkty pełnoziarniste i dbaj o to, aby twoje posiłki miały średni indeks glikemiczny (jedz więcej warzyw, niż słodkich owoców).
przechowywanie żywności
Bezpieczne przygotowywanie i przechowywanie żywności (optymalna obróbka termiczna – unikanie smażenia, grillowania czy wędzenia).
tłuste ryby
Spożywanie tłustych ryb morskich i/lub produktów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega 3 przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ograniczenie tłuszczy roślinnych bogatych w prozapalne kwasy tłuszczowe Omega 6.

* Appel L., Moore T., Obarzanek E i wsp. DASH Collaborative Research Group. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N.Engl.J.Med. 1997;336:
1117-1124 ** Kushi L.,Doyle C., McCullough M.,i wsp.The American Cancer Society 2010 Nutrition and Physical Activity Guidelines Advisory Committee.
American Cancer Society guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention. Volume 62, Issue 1, pages 30–67, 11 JAN 2012

Poniżej zestawienie substancji bioaktywnych
naturalnie występujących w żywności.

Pamiętaj, że ich działanie jest zależne od ilości i regularności spożywania produktów, a także dojrzałości pokarmów.
Rozsądek podpowiada, aby opierać dietę na produktach występujących lokalnie, dojrzałych w danym sezonie,
a poza sezonem sięgać po mrożonki i przetwory. Sięgając po produkty egzotyczne lub pozasezonowe staraj się,
aby ich ilość nie przekraczała 20% Twojego spożycia. Nigdy nie próbuj zastąpić leków, przypisanym
działaniem substancji bioaktywnych – ale uwzględniaj jego potencjalny wpływ na organizm i zawsze
skonsultuj z lekarzem czy nie wchodzą w interakcje z podawanymi lekami.

Na prawidłowe ciśnienie krwi, prawidłowe krążenie i zdrowe serce

dieta niskotłuszczowa
Zalecana jest dieta niskotłuszczowa w której następuje zamiana nasyconych tłuszczów zwierzęcych (z mięsa czerwonego czy smalcu) na tłuszcze nienasycone z oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, orzechów czy tłustych ryb. Spowalniają one także utlenianie złego cholesterolu, co wspomaga witamina E obecna w dobrych tłuszczach roślinnych.
nienasycone kwasy tłuszczowe
Omega3
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, obecne przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś czy śledź (ale unikaj solonego), zmniejszają ryzyko zawału serca. Znajdziesz je także w oleju lnianym tłoczonym na zimno.
oliwa z oliwek, olej rzepakowy i awokado
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy i awokado są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są obojętne dla rozwoju zmian miażdżycowych i nie blokują naczyń krwionośnych. Dlatego rezygnuj na ich korzyść z tłuszczów trans, zwierzęcych oraz utwardzonych (np. z wypieków czy smażenia).
przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to niektóre witaminy i substancje bioaktywne pomagające oczyszczać organizm z wolnych rodników, które uszkadzają naczynia krwionośne i wpływają na ciśnienie krwi. Intensywnie zabarwione warzywa i owoce, są źródłem licznych przeciwutleniaczy w tym witamin antyoksydacyjnych A,C,E (brokuły, jabłka, jagody, owoce cytrusowe, papryka) oraz substancji bioaktywnych takich jak flawonoidy, które wzmacniają ich działanie. Jednym z ważniejszych jest likopen, który zmniejsza ryzyko zawału o nawet połowę, a jego źródłem są przetwory z pomidorów. Pijąc soki z owoców cytrusowych, zawsze skonsultuj z lekarzem czy nie wchodzą w interakcje z lekami, ponieważ np. sok grejpfrutowy blokuje działanie niektórych leków. Z drugiej strony czerwone grejpfruty – zawierają duże ilości flawonoidów, które wpływają na układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą. Wystarczy szklanka świeżo wyciśniętego soku dziennie. Warto abyś sięgał po owoce jagodowe, przynajmniej garść dziennie. Bogata w przeciwutleniacze aronia, obniża ciśnienie krwi i reguluje krążenie.
rośliny cebulowe i czosnek
Rośliny cebulowe i czosnek są bogate w związki siarki. Jak udowodniono jeden ząbek czosnku dziennie wspomaga profilaktykę miażdżycy tętnic poprzez blokowanie tworzenia się płytki miażdżycowej, a nawet wg niektórych badaczy cofanie takich zmian.
warzywa
Zmiany miażdżycowe, które m.in. prowadzą do chorób krążenia i serca są związane z poziomem homocysteiny. Stwierdzono, że jej poziom istotnie pomaga obniżyć podaż liściastych warzyw: sałaty, szpinaku, kapusty oraz produktów pełnoziarnistych, soczewicy czy szparagów bogatych w foliany, a głownie w kwas foliowy.
błonnik rozpuszczalny
Aby obniżyć poziom złego cholesterolu trzeba zadbać o odpowiedni poziom błonnika rozpuszczalnego. Warto wzbogacić dietę w pełne ziarna, rośliny strączkowe (soja, fasole), siemię lniane czy nasiona babki, gdyż są bogate w błonnik rozpuszczalny i beta-glukany, co ma pożyteczny wpływ na organizm i zahamowanie negatywnych zmian w naczyniach krwionośnych.

W profilaktyce raka

tłuszcze nienasycone
Zalecana jest dieta w której następuje zamiana nasyconych tłuszczów zwierzęcych (z mięsa czerwonego czy smalcu) oraz tłuszczów trans na tłuszcze nienasycone z oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, orzechów czy tłustych ryb. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 przede wszystkim obecne są w tłustych rybach morskich jak łosoś czy śledź (ale unikaj solonego), zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i mają działanie przeciwzapalne w organizmie. Znajdziesz je także w oleju lnianym tłoczonym na zimno.
owoce czerwone
Bogate w antocyjany czereśnie, czerwone winogrona, jabłka, owoce leśne – pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do stanów zapalnych oraz uszkodzeń DNA, które mogą powodować nowotwory.
Owoce pomarańczowe
Bogate w beta-karoten bataty, marchewka, dynia czy morele – który jest silnym przeciwutleniaczem i ma duży wpływ na zwiększenie odporności. Udowodniono, że beta-karoten syntetyczny (z suplementów) nie ma takich właściwości, jak ten który naturalnie występuje w pomarańczowych warzywach i owocach.
glukozynolany
Zawarte w brokułach, brukselce czy kapuście glukozynolany mają działanie hamujące na niektóre nowotwory i są szczególnie polecane w ich profilaktyce, jako codzienny element diety.
flawonidy
Flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze występujące w brokułach, cebuli i czosnku, jabłkach, jagodach i owocach cytrusowych, dodatkowo wzmacniające potencjał witamin, których źródłem są te warzywa i owoce. Przypisuje się im działanie ochronne na DNA przed wolnymi rodnikami, przez co wspomagają profilaktykę powstawania nowotworów.
kurkuma
Kurkuma to charakterystyczna przyprawa o żółtym intensywnym zabarwieniu, dodawana do wielu mieszanek typu curry. Zauważa się istotnie niższy poziom zachorowań na nowotwory przełyku w Azji, a w testach laboratoryjnych kurkuminoidy wykazały się skuteczne w walce z komórkami czerniaka. Wyniki badań na Uniwersytecie w Swansea sugerują, iż kurkuma może wpływać na blokowanie jednego z białek powiązanych z kilkoma nowotworami przewodu pokarmowego.
Używając kurkumy w potrawach, należy pamiętać o jej "aktywacji", tzn. poddanie obróbce cieplnej poprzez prażenie lub duszenie potrawy z dodatkiem przypraw. Potrawy bardzo ostre i ostre, zawierające duże dawki kapsaicyny pochodzącej z papryki, mogą działać drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przez co same z siebie mogą być przyczyną chorób. Tak więc uwaga na ostre przyprawy. Sama kurkuma nie jest ostra i może być bezpiecznie stosowane jako dodatek do zup, warzyw duszonych, mięs, sosów czy nawet deserów.

Poznaj siedem produktów, za które
Twój organizm będzie Ci wdzięczny.
Na prawidłowe ciśnienie krwi, krążenie
i zdrowe serce oraz w profilaktyce raka.

Owoce kaki
Zwany inaczej persymoną, to egzotyczne źródło zdrowia. W chińskiej medycynie wykorzystywana jest do leczenia wielu schorzeń, m.in. obniżania ciśnienia. Japońskie badania wskazują na jej działanie antynowotworowe, wyciąg może silnie hamować rozwój komórek białaczki. Zaobserwowano też znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dietę wzbogacono o persymonę. Może wygląda egzotycznie, ale w smaku przypomina… śliwkę lub morelę.
Zielona herbata
doda mocy Twojemu sercu! Badania prowadzone na Uniwersytecie Tohoku w Japonii dowodzą, że osoby pijące co najmniej jedną filiżankę zielonej herbaty, rzadziej chorują na serce. Stymuluje ona także działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza produkcję moczu i wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga także odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Bogaty w teinę napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco, z drugiego zaś pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem. Pamiętaj - najlepiej parzyć ją w temperaturze 60-80 stopni przez maksimum 3 minuty, aby nie straciła swoich właściwości. Pamiętaj aby odsączać fusy po zaparzeniu herbaty, gdyż po 5 minutach zaczynają się wydzielać szkodliwe związki.
Zdrowa woda
Zdrowa woda życia doda! To nie mit, to fakt. Dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu, a poczujesz się lepiej. Dorosły człowiek powinien pić ok. 2 litry wody dziennie. Odwodnienie może powodować bóle głowy, zaparcia, a nawet zaburzenia koncentracji. Chcesz pracować wydajniej, miej wodę w zasięgu ręki!

1. Zapobiega chorobom serca – badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kalifornii z udziałem kobiet i mężczyzn wykazały, że spożywanie ok. 2 litrów wody obniża ryzyko chorób serca.
2. Chroni przed nowotworami – spożywanie odpowiedniej ilości wody zapobiega występowaniu raka pęcherza oraz jelit.
3. Poprawia koncentrację i zdolności umysłowe – niedobór 2% wody powoduje problemy ze skupieniem uwagi oraz spowalnia proces uczenia.
Zdrów jak ryba
Znasz powiedzenie: „zdrów jak ryba”? Ryby zawierają kwasy omega – 3, które zapobiegają stanom zapalnym i zwiększają odporność organizmu. Bogate w tłuszcze nienasycone makrela, sardynka, tuńczyk, łosoś czy śledź działają ochronnie na serce, wpływając korzystnie na ciśnienie tętnicze i regulację krążenia krwi. Nie zapominaj o nich w swojej diecie!
Imbir
jest uznawany za środek znoszący uczucie nudności oraz łagodzący stany zapalne, a jest to związane ze zwiększeniem produkcji w organizmie eikozanoidów przeciwzapalnych. Do takich wniosków doszło Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association of Cancer Research). Substancja czynna imbiru GINGEROL może mieć działanie blokujące wzrost raka jelita grubego. Picie naparów, herbatek imbirowych czy ścieranie świeżego korzenia do potraw, nadaje im unikalnego odświeżającego posmaku. Ze względu na działanie pobudzające oraz wzmagające uczucie gorąca, osoby z zaburzeniami krążenia lub podrażnieniami błon śluzowych powinny skonsultować dodawanie imbiru do swojej diety z lekarzem.
Migdały i orzechy włoskie
Poleca się regularne spożywanie orzechów włoskich oraz migdałów – stanowią wyjątkowe źródło zdrowych tłuszczów oraz są źródłem błonnika, magnezu, miedzi i cynku, doskonałych dla systemu sercowo – naczyniowego. Warto codziennie jeść garstkę (około 8 orzechów) jako zdrową przekąskę. Jedząc orzechy zachowaj umiar (są kaloryczne) i nie jedz orzechów przetworzonych: prażonych, solonych czy karmelizowanych.

Idąc na zakupy patrz czy przynajmniej ich połowa to warzywa i owoce w różnych kolorach.
Tak samo powinien wyglądać talerz z Twoim zdrowym posiłkiem!

dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, doradca żywieniowy

Sybilla Berwid-Wójtowicz ma multidyscyplinarne wykształcenie. Doktorat obroniła w 2007 roku w Zakładzie Dietetyki, Katedry Nauk Fizjologicznych, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW. Następnie ukończyła kształcenie podyplomowe z poradnictwa dietetycznego w Instytucie Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie. Aby dopełnić swoje wykształcenie, w 2015 roku ukończyła studia podyplomowe z żywienia klinicznego na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie. Jest autorką około 200 publikacji z zakresu żywienia w różnych czasopismach branżowych i specjalistycznych. Prowadzi własny serwis www.dietoprofilaktyka.pl oraz bloga www.onkokuchnia.blogspot.com

Podstawową zasadą towarzyszącą ludzkości od tysiącleci w różnych wierzeniach i zaleceniach jest…umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Oczywiście, aby wiedzieć co to znaczy umiarkowanie – musimy najpierw wiedzieć ile to jest za dużo, a ile za mało. Na przestrzeni wieków i dziesięcioleci zmieniała się dostępność do jedzenia, co wpływało na status zdrowotny kolejnych pokoleń. Trudne doświadczenia wieku XX odsłoniły dwie prawdy: że „głodny dłużej żyje”, no i zdrowiej. Tymczasem postępy w medycynie (także największe na przestrzeni ostatniego stulecia), pozwalają abyśmy żyli coraz dłużej, niezależnie od trapiących nas chorób, często wynikających z nadmiernej konsumpcji. Codzienna profilaktyka dietetyczna i przestrzeganie zasad higienicznego życia (unikanie dymu papierosowego, regularna aktywność o umiarkowanym natężeniu), pozwalają nawet o połowę zredukować ryzyko zgonu na najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak nowotwory i choroby serca. Nawet jeśli zachorujesz, a będziesz przestrzegał zasad dietoprofilaktyki łatwiej będzie Ci zmagać się z chorobą. Także jeśli zdecydujesz się na zmiany nawyków, gdy zwróci CI na to uwagę lekarz, odpowiednie zalecenia poprawią Twoje wyniki i pozwolą na skuteczniejsze leczenie, stabilizując Twój stan zdrowia.

Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub Twoja przeglądarka nie obsługuje tego języka. Jeżeli masz wyłączoną obsługę JavaScript, musisz ją włączyć aby poprawnie wyświetlać tę stronę i móc korzystać z wszystkich jej funkcjonalności.