Piekarnik parowy – jaki jest najlepszy?

Piekarnik parowy to urządzenie, które pozwala na przygotowanie pełnowartościowych potraw bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jakie jeszcze ma zalety i jaki model wybrać.

Zdrowe odżywianie wymaga nie tylko określonych produktów, ale również ich właściwego przygotowywania. Nic dziwnego, że gotowanie i pieczenie na parze zyskuje coraz większą popularność, a piekarniki parowe są chętnie wybieranym sprzętem kuchennym.

Piekarnik parowy to wielofunkcyjne urządzenie, dzięki któremu przygotujesz zdrowe potrawy dla całej rodziny. Sprzęt przeznaczony do zabudowy nie musi zajmować więcej miejsca niż kuchenka mikrofalowa o standardowych wymiarach i doskonale prezentuje się we wnętrzu nowoczesnej kuchni. Sprawdź, jakie są zalety tego rozwiązania i jaki model powinieneś wybrać.

Piekarnik parowy – zalety

Pieczenie parowe stało się popularne dzięki modzie na zdrowe odżywianie. Eksperci już dawno odkryli, że zbilansowana dieta to nie tylko wartościowe produkty, ale także odpowiedni sposób przygotowywania potraw. Sprawdź, jakie zalety ma piekarnik parowy, który może stać się elementem Twojej kuchni:

  • Piekarnik parowy to urządzenie wielofunkcyjne – piecze, gotuje i grilluje na parze, ale może też działać jak tradycyjny piekarnik lub mikrofalówka.
  • Potrawy zachowują większość witamin i wartości odżywczych, które zostałyby utracone podczas tradycyjnego gotowania lub pieczenia.
  • Dania z piekarnika parowego są bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.
  • Piekarnik parowy wyposażony jest w funkcję podtrzymywania ciepła, więc potrawy nie wysychają. Wszystko dzięki termosondzie, która na bieżąco informuje Cię o temperaturze wewnątrz potrawy.
  • W piekarniku parowym możesz rozmrażać dania za pomocą wody, czyli dokładnie w taki sposób, w jaki powinno się to robić. Wszystko dzięki temu, że piec łączy ciepło z parą w odpowiednich proporcjach.
  • Piekarnik parowy do zabudowy dostępny jest w standardowej pojemności 60 l lub w wersji kompaktowej o pojemności 20–30 l, co odpowiada rozmiarowi kuchenki mikrofalowej.
  • Po skończonej pracy możesz wyczyścić urządzenie, uruchamiając program czyszczenia parowego. Brud i pozostałości jedzenia zostaną zmiękczone przez parę wodną, a do Ciebie będzie należało jedynie przetarcie wnętrza ściereczką.

Piekarniki parowe – jak wybrać odpowiedni model?

W sklepach czeka na Ciebie bardzo duży wybór modeli – są to przeważnie piekarniki parowe do zabudowy. Sprzęt możesz zamontować pod blatem, w kolumnie lub ścianie i umieścić go znacznie wyżej niż standardowy piekarnik – takie rozwiązanie ułatwia pracę, ponieważ podczas przygotowywania obiadu nie trzeba się schylać.

Jeśli zastanawiasz się, jaki piekarnik parowy wybrać, zwróć uwagę na następujące elementy:

  • duża liczba programów – najlepsze piekarniki parowe mają ich nawet 65. To automatyczne funkcje, które umożliwią Ci przygotowanie każdej potrawy;
  • zabezpieczenia – zaawansowany system chroni m.in. przed uruchomieniem sprzętu przez dziecko;
  • pojemność – jeśli nie interesuje Cię kompaktowe urządzenie, wybierz sprzęt o pojemności min. 60 l;
  • szeroki zakres temperatur – najlepsze modele mają zakres 30–240℃. Dzięki temu przygotujesz najdelikatniejsze mięsa i ryby.

Pieczenie parowe a bezpieczeństwo

Profesjonalne piekarniki parowe posiadają zaawansowany system zabezpieczeń. Jednak nawet najlepszy system może zawieść, gdy urządzenie stanie się obiektem zainteresowania bystrego dziecka. Wtedy nietrudno o poparzenie. Doskonale o tym wiemy i pomożemy Ci zminimalizować negatywne skutki niespodziewanego zdarzenia. Nasze ubezpieczenie dziecka zapewni Ci wypłatę świadczenia i niezbędną pomoc lekarską, gdy Twoje dziecko się poparzy.

Jeśli obawiasz się awarii piekarnika parowego, która mogłaby spowodować pożar, masz do dyspozycji ubezpieczenie domu. W jego ramach pokryjemy koszty koniecznego remontu. Suma pieniędzy, jaką możesz od nas otrzymać, zależy od wysokości szkody.

Zespół Nationale-Nederlanden 18.05.2020