Dieta w cukrzycy – co możesz jeść? Jadłospis

Dieta cukrzycowa odgrywa ważną rolę w leczeniu cukrzycy każdego typu. Sprawdź, co możesz jeść jako cukrzyk, a czego powinieneś unikać

Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi na skutek zaburzeń działania lub produkcji insuliny. Utrzymująca się hiperglikemia (jak fachowo nazywa się nieprawidłowy poziom cukru) stopniowo niszczy narządy wewnętrzne, co wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Leczenie cukrzycy jest złożone i składa się na nie: leczenie farmakologiczne, insulinoterapia, dieta cukrzycowa, a także aktywność fizyczna i samokontrola.

Dlaczego dieta w cukrzycy jest ważna?

Poziom glukozy we krwi zależy przede wszystkim od produktów, które spożywasz. Dania i napoje bogate w cukry proste lub charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym gwałtownie zwiększają stężenie cukru, co prowadzi do pogorszenia samopoczucia i zwiększenia ryzyka wystąpienia powikłań. Z tego powodu, jeżeli chorujesz na cukrzycę lub znajdujesz się w grupie ryzyka, powinieneś przestrzegać kilku ważnych zasad żywienia, określanych ogólnie jako „dieta cukrzycowa”.

Dieta w cukrzycy typu drugiego (najczęstszej postaci choroby) oraz cukrzycy ciężarnych (związanej ze zmianami hormonalnymi) początkowo jest stosowana zamiast jakichkolwiek środków farmakologicznych. Leki wprowadza się dopiero wtedy, gdy dieta cukrzycowa jest nieskuteczna, czyli nie powoduje obniżenia poziomu cukru we krwi. Istotny jest również fakt, że zdrowe odżywianie się zapobiega otyłości, która jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego.

Ważne jest, abyś pamiętał, że odpowiednia dieta w cukrzycy wzmacnia działanie leków. Złe odżywianie powoduje, że konieczne jest zwiększenie ich dawek, co jest równie niebezpieczne dla organizmu, jak hiperglikemia. Taki stan wiąże się z koniecznością pobytu w szpitalu, zwykle przez kilka dni.

Jeśli obawiasz się poważnych chorób wynikających z cukrzycy i powikłań tej choroby, sprawdź nasze ubezpieczenie dla chorych na cukrzycę z pakietami dodatkowymi. W ramach polisy zyskasz nasze wsparcie, na wypadek gdybyś potrzebował konsultacji u specjalistów. Otrzymasz też dostęp do portalu dietetycznego z poradami dla diabetyków – zawarta tam wiedza ułatwi Ci ustalenie odpowiedniej diety. Sprawdź, co jeszcze zyskasz, kupując u nas ubezpieczenie dla cukrzyków.

Zob. Cukrzyca – jakie są objawy? Leczenie - Nationale-Nederlanden

Co możesz jeść jako cukrzyk?

Dieta w cukrzycy, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie składa się z samych ograniczeń. Ważne jest jedynie, abyś przestrzegał kilku zasad:

  • jedz 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu,
  • dostosuj kaloryczność posiłków do potrzeb organizmu,
  • jedz posiłki o stałych porach,
  • układaj urozmaicony jadłospis.

Jeżeli chorujesz na cukrzycę, powinieneś stosować się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania. Dobrze jest, gdy podstawą Twoich posiłków są świeże warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, ryby i chude mięso. Możesz jeść kiszonki, orzechy, kwaśne owoce i chudy nabiał.

Dobrze jest też, gdy jadłospis cukrzyka ułożony jest indywidualnie przez dietetyka, który uwzględni masę ciała, wyniki badań, codzienną aktywność i ogólny stan zdrowia. Jest to ważne zwłaszcza, gdy choroba została dopiero zdiagnozowana i jesteś na etapie zapoznawania się z nią.

Czego nie możesz jeść przy cukrzycy?

Jeżeli chorujesz na cukrzycę, powinieneś wiedzieć, czego nie może jeść cukrzyk. Są to przede wszystkim produkty, które przyczyniają się do dużego wzrostu cukru we krwi. Musisz unikać:

  • słodyczy i słodkich napojów,
  • pieczywa pszennego,
  • jogurtów z syropem glukozowo-fruktozowym,
  • dżemów i miodów,
  • białego ryżu i makaronu,
  • dużej ilości tłuszczów zwierzęcych,
  • tłustych serów i śmietany,
  • dań typu instant.

Przed zakupem zawsze czytaj skład produktów, ponieważ wiele z nich reklamowanych jest jako zdrowe, mimo że w rzeczywistości jest inaczej.

Zobacz też: Co obniża poziom cukru we krwi?

Zespół Nationale-Nederlanden 18.05.2020